Програма с конкретни срокове и график за довършване на работите по интерконектора България-Гърция трябва да представи строителят още днес. Това заяви в Диспечерския център до хасковското с. Стамболийски- финална точка от днешната инспекция, вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев. По думите му довършителни работи предстоят и по системата за автоматично наблюдение и управление СКАДА, без която газовата връзка няма как да заработи.


Вицепремиерът Алексиев не се ангажира с конкретни срокове кога обектът ще бъде наистина завършен и въведен в експлоатация, но бе категоричен, че това е приоритет номер 1 за правителството и цялата държава е мобилизирана и агажирана да помогне. 


„Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по довършване на интерконектора. Огледахме днес всички локации, които са проблемни и критични. Набелязали сме решения. Строителят трябва да подготви график, който сега предстои да ни бъде представен“, заяви Христо Алексиев.


Регионалният министър Иван Шишков описа образно състоянието на интерконектора: „Този обект е като една луксозна сграда с мебели, която обаче няма ток и до нея няма хубав достъп.“ Той заяви, че проверки за хода на довършителните строителни дейности по газовото трасе на българска територия в набелязаните при инспекцията днес критични точки ще бъдат правени всеки ден. 


Вицепремиерът Алексиев увери, че служебното правителство прави всичко възможно газовата връзка да бъде завършена до началото на отоплителния сезон.

Като приоритет №2 той определи стабилизиране на „Булгаргаз“, решение за което ще бъде представено утре. По думите му след това предстои да бъдат предприети и последващи мерки. Ще изчислим необходимото потребление и на тази база ще предложим различни модели как то да бъде осигурено на най-добра и оптимална цена и за битовите потребители и за бизнеса, каза още Христо Алексиев.