Започват горещниците. Онези дни през лятото, когато температурите следобед ще надхвърлят на места и 40 градуса.

Синоптичната комисия преглежда синоптичните модели и открива жега, жега, жега и много малко възможности за дъжд.

Очаква ни гореща сряда, затоплянето продължава

Прогнозирани максимални температури в неделя - 24 юли. Pivotal

В събота и неделя ще е особено горещо, като в низините на страната температурите ще са високи до 38 - 40 градуса, а на отделни места и дори до 41 градуса. Това ще е периодът от лятото, в който вероятно ще се измерят най-високите дневни температури за годината.

Заради продължителността на деня, все още твърде голяма и при подходяща синоптична обстановка, приземният въздух се нагрява до много високи стойности - до и над 40 градуса, особено в равнините на страната - Дунавската равнина и Тракия, а също в югозападните равнинни райони.

Във Великобритания бе измерена рекордната температура от 39,1 градуса

В понеделник ще последва слабо захлаждане - с два, три градуса, в четвъртък температурите още малко ще се понижат, тогава е възможно да видим и превалявания, превалявания са възможни и сега, в неделя, но на отделни места главно в западните планински райони.

Към края на следващата седмица отново температурите ще подскочат до 38 - 40 градуса и в началото на август вероятно ще останат все още много високи.

В района на София температурите ще се повишат и ще бъдат до 37 градуса. До днес, през целия юли, температурите в столицата не надхвърлиха 33 градуса.

Има вероятност около първи август да има нови превалявания, но това ще стане по-ясно през следващата седмица.

При тази синоптична обстановка, която е напълно нормална за средата на лятото, опасността от пожари остава много висока. Съобразявайте се с това и бъдете внимателни при преходи сред природата.

Особено внимание обръщаме на възрастните хора и децата, които са по-податливи на горещото време - да пият повече вода и да не се излагат на слънце. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм