90 души, от които 17 деца са били спасени от трафик и върнати от Европа в България, чрез действията на международната фондация А21, която управлява и Националната гореща телефонна линия за борба с трафика на хора.

Данните за 2021 година съобщи пред Дарик - Диана Китова, която е ръководител на безплатната телефонна линия. 

По думите й, през последните години се наблюдава промяна в тенденциите, както при похитителите, така и при жертвите. 

"От началото на пандемията през 2020, рестрикциите станаха причина за по-сериозен вътрешен трафик. Успоредно с това наблюдаваме увеличение на случаите на експлоатация с цел работа, при която жертвите са предимно мъже. До сега основният трафик, при който ни сигнализират на 080020100 е бил от жени, потърпевши от сексуална експлоатация. За жалост, наблюденията ми са, че мъжете по-трудно признават, че имат нужда от помощ, което ограничава нашите възможности да им съдействаме", сподели психологът. 

Друга промяна, която специалистът отчита е в модела на "прилъгване" на жертвите. Вече това се случва предимно онлайн - чрез обяви за работа в чужбина или чрез провокиране на емоционална близост в социалните мрежи. Наскоро станахме доверен партньор на Фейсбук, от където ще ни съдействат за премахването на фалшиви обяви за работа. Това е един от фокусите ни през настоящата 2022. Услуга, която предлагаме напълно безплатно на гражданите е проверка на фирмите за работа и консултация", сподели още Диана Китова. 

В рамките на три дни доброволците към фондацията проверяват надеждността на фирмата и консултират хората, които са им сигнализирали, какво да правят след това. 

На 30 юли се отбелязва Световният ден за борба с трафика на хора и от организацията "А21" работят по мащабна информационна кампания, чрез социалните мрежи, прояви на открито в големите областни градове и създаването на два филма, чиято премиера ще бъде през есента. 

"Искаме да наблегнем на превенцията и най-вече да насочим общественото внимание към проблема. Жертвите трудно успяват да се измъкнат, но гражданите трябва да знаят как да ги разпознават, за да ни сигнализират и ние да реагираме. Обществото ни трябва да бъде проактивно. С добра информираност, вярвам, че ще постигнем още по-добри резултати", сподели ръководителят към фондация "А21". 

За рисковата група от украински бежанци, за кампаниите на фондацията и действията на екипа от Националната гореща телефонна линия, чуйте повече в звуковия файл от Диана Китова: