Миналата седмица, в рамките на 48 часа, двама руски олигарси бяха открити мъртви заедно със семействата си, което разследващите определят като убийство-самоубийство. От началото на 2022 г. четирима други олигарси са починали мистериозно чрез "самоубийство", съобщава CNN. 

Кремъл отрича отравянето на Абрамович

По-голямата част от смъртните случаи са настъпили след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

През 2017 г. "USA Today" публикува доклад, според който 38 високопоставени руснаци са починали или изчезнали в рамките на три години. Не е необичайно опоненти и критици на руския президент Владимир Путин да бъдат убивани, да изчезват или да бъдат хвърляни в затвора.

Не всяка смърт на високопоставен руснак е причина за опасения за нечиста игра, но по-долу сме изготвили списък на стряскащия брой руски олигарси, които са намерили мистериозен край през 2022 г. - досега.

Сергей Протосеня

Мултимилионерът Сергей Протосеня беше намерен обесен пред испанската вила, която беше наел със семейството си за Великден на 20 април. Телата на съпругата му и 18-годишната му дъщеря бяха намерени смъртоносно намушкани в леглата им.

Великобритания отмени санкции срещу руски бизнесмени

Местните испански власти разследват трите смъртни случая, които изглеждат като убийство и самоубийство, но разследващите не изключват възможността семейството да е било убито.

Владислав Аваев

Само един ден преди смъртта на Протосеня и семейството му, руският олигарх Владислав Аваев е намерен мъртъв в апартамента си в Москва заедно с телата на съпругата си и 13-годишната си дъщеря.

Държавно контролираната агенция ТАСС съобщи за смъртта, а източник от руските правоприлагащи органи каза, че предварителните доказателства сочат, че Аваев е убил съпругата и дъщеря си, след което се е самоубил.

Аваев, бивш вицепрезидент на "Газпромбанк", а преди това служител на Кремъл, е намерен мъртъв с пистолет, за който се твърди, че е използван за убийството на съпругата и дъщеря му.

"Газпромбанк" е третата по големина банка в Русия и е свързана с "Газпром", най-голямата публично листвана компания за природен газ в света.

Друг вицепрезидент на Газпромбанк, Игор Волобуев, оспорва определянето на случая на Аваев като убийство и самоубийство. 

Путин ли е собственикът на мегаяхтата „Шехерезада“ струваща 700 милиона долара?

"Мисля, че това е инсценировка. Защо? Трудно е да се каже. Може би той е знаел нещо и е представлявал някаква опасност", споделя той. 

Роденият в Украйна Волобуев обяви във вторник, че е напуснал Русия, за да се бие за Украйна, като заяви пред "Insider": "Не можех повече да наблюдавам отвън какво прави Русия с моята родина. Посещението ми е като покаяние, искам да измия руското си минало. Искам да остана в Украйна до победата."

Василий Мелников

В началото на март миналата година руският милиардер Василий Мелников и цялото му семейство са открити мъртви в луксозния им апартамент в Нижни Новгород.

Разследващите отново стигат до заключението, че смъртта е резултат от убийство и самоубийство, при което Мелников е убил съпругата си и 10-годишния и 4-годишния си син, преди да се самоубие. Съседите и роднините се затрудняват да повярват, че Мелников е могъл да убие семейството си.

"News 84 Media" съобщава, че компанията на Мелников "Медстом", която внася медицинско оборудване в Русия, е била на ръба на фалита след налагането на западните санкции в отговор на войната в Украйна.

Съобщава се, че той и семейството му току-що са се върнали от почивка на Малдивите, когато са открити телата им.

Михаил Уотфорд

На 28 февруари роденият в Украйна олигарх Михаил Уотфорд е намерен мъртъв в гаража на дома си в Съри, Великобритания. Уотфорд е обесен, но съпругата и децата му, които са били вкъщи по това време, не са пострадали.

Полицията в Съри разследва смъртта, но заяви, че "засега" не смята, че става дума за нечестна игра.

Според Би Би Си руският бизнесмен е спечелил милионите си като петролен и газов магнат след разпадането на Съветския съюз.

Уотфорд сменя фамилията си от Толстой, след като се премества в Обединеното кралство в началото на 2000-те години.

Как един студент успя да локализира луксозни яхти и джетове?

Александър Тюляков

Три дни преди смъртта на Уотфорд и ден след като Русия нахлува в Украйна, заместник-генералният директор на финансовия отдел на "Газпром" е намерен обесен в гаража на вила в Лениски.

Според руския вестник "Новая газета" следователите са открили бележка до тялото на Александър Тюляков, което е довело до заключението на местните органи на реда, че Тюляков е починал от самоубийство.

Те се позовават на неназован източник от правоохранителните органи, който им казал, че звеното за сигурност на самия Газпром е пристигнало на мястото на самоубийството едновременно с полицията и също разследва смъртта.
61-годишният Тюляков е работил в "Газпром" около 10 години, като преди това е отговарял за корпоративната сигурност и човешките ресурси.

Кварталът, в който е намерен, е бил и мястото на друго самоубийство на служител на Газпром.

Леонид Шулман

На 30 януари, около месец преди Русия да нахлуе в Украйна, друг висш ръководител на Газпром умира в квартал Лениски, който е известен като място за отдих на руски ръководители.

60-годишният Леонид Шулман е намерен мъртъв в банята на вилата си до очевидно предсмъртно писмо, съобщава "Новая газета".

В бележката Шулман се оплаква от непоносима болка в крака, който е наранил по време на новогодишните празници. Съобщава се, че Шулман е носил апарат "Илизаров" за травмата, който се използва за преоформяне на костите на крайниците.

Според "Fortune" Шулман е бил в процес на разследване за измама в "Газпром".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм