Зам.-кметът Златомира Стефанова поздрави екипите на двете отделения, като благодари на лекарите, акушерите, санитарите и анестезиолозите за всеотдайния труд и любовта, с която посрещат всеки нов живот в първите и най-важни часове от появата му на бял свят.

„Думата „акушерка“ означава мъдра жена и съм убедена, че като жени и майки подхождате с голямо разбиране и любов към всяка родилка“, обърна се към болничния персонал заместник-кметът.

По традиция на празника бе спазен ритуалът за измиване на ръцете. В УМБАЛ „Канев“ майката на 3-дневната Белослава - Цветелина Калчева, изми ръцете на една от най-опитните акушерки - Галина Илиева, която повече от 30 години практикува професията.

В УМБАЛ „Медика“ старшата акушерка Евгения Йорданова поля ръцете на лекаря с най-дълъг стаж в отделението - д-р Стела Минчева.

Началниците на двете отделения д-р Луиза Тончева и д-р Александър Рудницки си пожелаха новата година да донесе любов в семействата и много здрави бебета.

Своите благопожелания по случай професионалния празник отправиха  също областният управител  Анатоли Станев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев.

Общо 1294 бебета са проплакали в УМБАЛ „КАНЕВ“ и УМБАЛ „Медика“ в Русе през 2022 г. От тях 681 са момчета, а 613 - момичета. В Русе са се родили 22 двойки близнаци и само едни тризнаци. Най-голямото бебе е 4 740 гр., а най-мъничкото 600 грама и се радва на добро здраве.