10 години от наводнението в харманлийското село Бисер се навършват днес. В памет на шестимата загинали жители на селото в храма „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде отслужена панихида, а в река Бисерска символично ще хвърлят венци.


Рано сутринта на 6 февруари 2012 г. приливна вълна от язовир Иваново, чиято стена се къса, потопи селото под вода, отне живота на шестима от жителите му и разруши десетки къщи. 


Със събраните след трагедията дарения в село Бисер бяха построени 33 нови къщи. За над 20 от загубилите домовете си обаче, и до днес жилища няма, което раздели хората. Оцелелите в наводнението си спомнят с ужас за утрото на 6 февруари 2012 г.


И днес, 10 години по-късно, виновен няма. През януари в Районен съд-Харманли за трети път започна делото, което преди това бе връщато на два пъти. През януари пред съда трябваше да се явят  88 свидетели и 9 вещи лица. Оказа се, че голяма част от тях не са редовно призовани, а 8 от свидетелите са починали. Сред неявилите се бяха и участвали в изготвянето на най-важната, комплексна петорна експертиза, която се очаква да изясни причините за скъсване на язовирната стена. Затова делото ще продължи на 28 февруари. Единствен обвиняем по него е тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова, която според прокуратурата, като длъжностно лице не е предприела мерки за предотвратяване на бедствието. Ако бъде призната за виновна предвиденото наказание е до 5 г. лишаване от свобода. 


Междувременно десетки от пострадилите спечелиха граждански дела срещу община Харманли, която тегли кредит, за да изплати обезщетенията по съдебните решения.