Тридневна винена фиеста очаква пловдивчани и гостите на Стария град този уикенд по време на десетото издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“. Събитието започна днес с традиционното Дионисиево шествие, което тръгна от пл. "Стефан Стамболов", водено от Бог Дионис, кмета Костадин Димитров и председателя на съвета по туризъм Любозар Фратев. С музика и танци от ансамбъл „Тракия“, шествието достигна до сърцето на Стария град.

За първи път официалното откриване беше на ново място - до Хисар капия в Стария град и храм „Св. св. Константин и Елена“.

Общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55-те участника в „Дефиле Вино и гурме“, сред които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти. За втора поредна година фестивалът се провежда петък, събота и неделя и ще бъде прекрасно допълнение на празничната Великденска седмица.

Днес дегустационният ден ще продължи до 19:00 ч. Утре ще е от 11:00  до 19:00 ч. и в неделя, 12 май, от 11 до 18:00 часа.

Организаторите ще продължат и традицията си да предоставят 5% от печалбата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „Дефиле вино и гурме“.

Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни  технологии, ще проведат конкурс за „Най-умело съчетание между вино и храна”. Отличните вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.

Посетителите също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в дигитална анкета за „Любимо бяло, червено и розе вино“, както и за „Любим вкус“. QR код към анкетата ще бъде достъпен в печатния каталог, който ще се раздава по време на Дефилето.

В рамките на фестивала Регионалния природонаучен музей – Пловдив организира Ателие „ФАНТАСТИЧНА ГРАДИНА ОТ СУКУЛЕНТИ“ в компанията на младо вино.

От 19:00 до 21:00 часа ще имате възможност да сътворите своята мини фантастична градина от сукуленти - растения, които се характеризират с това, че задържат вода и хранителни вещества в месестите си части, което им помага да оцелеят в сухи климатични или почвени условия. 

Събитието започва с лекция в музея, след което участниците ще имат възможност да създадат своите градини с чаша вино в ръка.